Czech Coal musí z rozhodnutí soudu dodávat uhlí pro EOP po celý rok 2013

27. 11. 2012

Krajský soud v Ústí nad Labem dnes vydal předběžné opatření, kterým uložil společnosti Czech Coal povinnost dodávat hnědé uhlí pro Elektrárny Opatovice (EOP) v plném rozsahu dle platné smlouvy i po celý rok 2013.
„Rozhodnutí soudu je dobrou zprávou především pro všechny naše zákazníky, pro něž znamená zajištění spolehlivých a bezpečných dodávek tepla v příštím roce,“ uvedl Jan Špringl, generální ředitel a člen představenstva EP ENERGY.

„Podle nás jde o opětovné potvrzení toho, že přerušení dodávek uhlí ze strany Czech Coal bylo protiprávní. Očekáváme, že Czech Coal bude rozhodnutí soudu respektovat a v dodávkách uhlí bude pokračovat,“ dodal.
EOP považuje odstoupení od smlouvy deklarované společností Czech Coal za protiprávní a uváděné důvody za zavádějící, nerelevantní a neakceptovatelné. EOP pevně věří, že se i v řádném soudním procesu týkajícím se otázky odstoupení od smlouvy ukáže, že Czech Coal takovýto radikální krok podniknout nemohl. Elektrárny Opatovice se v souladu s předběžným opatřením vydaným v červnu letošního roku obrátily na Krajský soud v Ústí nad Labem s žalobou na plnění ze smlouvy o dodávkách uhlí a na náhradu vzniklé škody.
ELEKTRÁRNY OPATOVICE jsou součástí skupiny EP ENERGY. Se svým dosažitelným elektrickým výkonem 363 MWe a celkovým tepelným výkonem 932 MWt mezi přední dodavatele energií v České republice. EOP dodává tepelnou energii pro více než 60 tisíc domácností v regionu Hradec Králové – Pardubice – Chrudim a dále pro několik stovek odběratelských subjektů z kategorie průmyslových objektů, správních, obchodních, sportovních, zdravotnických a kulturních zařízení. I v roce 2012 dodává EOP teplo odběratelům za jednu z nejnižších cen v ČR, která je zhruba o čtvrtinu nižší, než celorepublikový průměr cen tepla vyráběného z hnědého uhlí.
EP ENERGY je stoprocentní dceřinou firmou společnosti ENERGETICKÝ A PRŮMYSLOVÝ HOLDING (EPH). Akcionářská struktura holdingu EPH je tvořena skupinami PPF (44,44 % akcií) a J&T (37,04% podíl); Daniel Křetínský má v EPH podíl 18,52 % a současně odpovídá za jeho manažerskou správu.