Společnost NAFTA ze skupiny EPH dokončila akvizici podzemních zásobníků zemního plynu v Bavorsku

2. 1. 2019

Společnost NAFTA a.s. (NAFTA), prostřednictvím svojí dceřiné společnosti NAFTA Bavaria GmbH, dokončila akvizici podzemních zásobníků zemního plynu Inzenham – West, Wolfersberg a Breitbrunn/Eggstätt v německém Bavorsku od společností DEA Deutsche Erdoel AG a Storengy Deutschland GmbH.

Začátkem března 2018 společnost NAFTA podepsala smlouvu o prodeji podílů se společností DEA Deutsche Erdoel AG. Předmětem této smlouvy byla akvizice podzemních zásobníků zemního plynu  Inzenham – West, Wolfersberg a Breitbrunn/Eggstätt v německém Bavorsku. Dne 31.12.2018 tato transakce, po splnění veškerých odkládacích podmínek a obdržení potřebných regulačních povolení, nabyla účinnosti. Společnost NAFTA taktéž získala 19,7 procentní vlastnický podíl na podzemním zásobníku Breitbrunn/Eggstätt od společnosti Storengy Deutschland GmbH a stala se tak 100 % vlastníkem podzemních zásobníků Inzenham – West, Wolfersberg a Breitbrunn/Eggstätt s celkovou skladovací kapacitou 1,8 mld. metrů krychlových zemního plynu

Majoritním akcionářem společnosti NAFTA je s 56,15 % firma SPP Infrastructure, a.s., ve které drží slovenský stát 51% a EP Infrastructure, a.s. (EPIF) zbylých 49%. EPIF dále kontroluje dalších cca 40 % akcií NAFTY. EPIF je součástí Energetického a průmyslového holdingu, a.s. (EPH), který v něm drží 69% a vykonává manažerskou kontrolu. Zbylých 31% je v držení konsorcia globálních institucionálních investorů vedených a zastupovaných společností Macquarie Infrastructure and Real Assets.