Reorganizace skupiny SPP byla dnes dokončena

4. 6. 2014

Společnost Slovensky plynarensky priemysel, a.s. (SPP)  je ode dneška 100% kontrolovaná Fondem národního majetku Slovenské republiky. V SPP dosud Energeticky a průmyslový holding, a.s. (EPH) držel 49% akcii a vykonával manažerskou kontrolu. EPH dál kontroluje klíčové společnosti původní skupiny, tedy eustream (mezinárodní tranzit plynu), SPP Distribucia (distribuce zemního plynu na Slovensku), skladovací společnosti na Slovensku a v České republice (Nafta, Pozagas, SPP Storage) a to prostřednictvím společnosti SPP Infrastructure (SPP-I). SPP-I je tak novou mateřskou firmou skupiny s 51% účastí slovenského státu a 49% podílem spojeným s manažerskou kontrolou ze strany EPH. V SPP zůstaly soustředěny obchodní aktivity, zejména prodej zemního plynu a elektřiny domácnostem, podnikatelům a velkým odběratelům.

Stát tak získal plnou kontrolu nad nejvýznamnějším dodavatelem energií a jeho prostřednictvím i vliv na cenotvorbu zemního plynu na Slovensku. „Regulovaná cena zemního plynu pro domácnosti na Slovensku dlouhodobě nepokrývá náklady a zachování nízkých cen pro segment domácností je politickou prioritou současné slovenské vlády, kterou EPH respektuje.  V takovém případě je plná kontrola státu nad obchodníkem s energiemi – a tedy i ovládnutí společnosti SPP – logickým řešením, které eliminuje riziko sporů obou akcionářů,“ uvedl Daniel Křetínský, předseda představenstva EPH a dodal: „SPP předáváme státu s dobrým pocitem a v podstatně lepším stavu, než jsme převzali od původních akcionářů. Podařilo se nám renegociovat parametry kontraktu s Gazpromem, výrazně snížit provozní náklady a zlepšit strategické postavení společnosti na trhu.“

Slovenská republika získala spolu s SPP rovněž kontrolu nad dalšími dceřinými společnostmi, jako je například  SPP CZ, obchodník působící v Česku, nebo SPP CNG  – dodavatel stlačeného zemního plynu a provozovatel sítě plnících stanic CNG a také nad rozsáhlým nemovitým majetkem SPP. Rovněž dlouhodobý kontrakt na dodávky zemního plynu se společností Gazprom Export zůstal pod kontrolou SPP.