Z EPH se vyčleňuje společnost EP INDUSTRY

25. 7. 2011

ENERGETICKÝ A PRŮMYSLOVÝ HOLDING (EPH) připravuje vyčlenění společnosti s názvem
„EP INDUSTRY“. Ke vzniku EP INDUSTRY dochází na základě dohody akcionářů EPH, kteří rozhodli, že se od EPH oddělí investice do ostatních průmyslových aktiv mimo energetiku. Akcionářská struktura EPH, která bude nadále zahrnovat energetické operace, zůstává totožná, jako doposud. Akcionářská struktura EP INDUSTRY, která bude zahrnovat ostatní průmyslová aktiva a činnosti, bude odlišná, když 60 % akcií budou společně držet private equity struktury a fondy J&T a 40% podíl bude vlastnit Daniel Křetínský.

Důvodem pro uvedené rozdělení je pokračování procesu zjednodušování a zpřehledňování struktury EPH. „Tímto krokem bude dovršen proces oddělení hlavní strategické linie EPH, kterou jsou investice do energetických aktiv v regionu střední Evropy, od investic do ostatního průmyslu, které budou do budoucna soustředěny pod strukturu EP INDUSTRY,“ uvedl předseda představenstva EPH Daniel Křetínský.
EP INDUSTRY bude zahrnovat společnosti MSEM, SOR, EGEM, VČE-montáže, SEG, PROFI-ELRO, ELEKTRIZACE ŽELEZNIC, SERW, První brněnská strojírna a v budoucnu i SES Tlmače.
Součástí EPH je subholding EP ENERGY. Ten vznikl na začátku letošního roku jako klasická energetická společnost mající charakter integrované utility, která bude take připravena pro vydání mezinárodních dluhopisů.
V současné době jsou do EP ENERGY začleněny společnosti ELEKTRÁRNY OPATOVICE, UNITED ENERGY, PLZEŇSKÁ ENERGETIKA, PRAŽSKÁ TEPLÁRENSKÁ (73% podíl), těžební společnost MIBRAG (50% podíl) v Německu,  UNITED ENERGY TRADING (UET), První energetická, a.s. (PEAS), ENERGZET, AISE, Czech Wind Holding, VTE Pchery, VTE Pastviny, Powersun, Triskata, Alternative Energy, Arisun a Greeninvest Energy.
Do EPH patří také černouhelná těžební společnost PG SILESIA v Polsku.