Společnost SOR Libchavy dodá Praze 620 autobusů včetně vozů na hybridní pohon

18. 2. 2009

Automobilka SOR Libchavy dodá během šesti let Dopravnímu podniku hlavního města Prahy (DPHMP) celkem 620 autobusů pro městskou dopravu. Všechny autobusy splňují nejpřísnější ekologická kritéria a vyznačují se nízkou spotřebou pohonných hmot. Celkem 20 autobusů bude poháněno vysoce ekologickým hybridním pohonem. O vítězství automobilky SOR v tendru a realizaci této veřejné zakázky rozhodla výběrová komise DPHMP.

„Město Praha stanovilo přísné podmínky a vysoké kvalitativní požadavky. Jsme proto velmi rádi, že se nám v těžké konkurenci ostatních výrobců podařilo uspět. Z nových kvalitních autobusů SOR budou mít největší prospěch cestující a obyvatelé hlavního města,“ prohlásil jednatel společnosti SOR Libchavy Petr Hájek. „K hlavním přednostem našich autobusů patří, vedle zajímavé ceny, také zcela nová konstrukce vozu s významným uplatněním kompozitních materiálů a plastů, což zaručuje nízkou spotřebu, moderní design a speciální členění interiéru vozidel, díky kterému jsou autobusy SOR mimořádně vhodné pro městskou hromadnou dopravu v Praze,“ uvedl Hájek.

Předmětem dodávky bude 465 městských nízkopodlažních autobusů (SOR NB 12), dále 235 městských nízkopodlažních kloubových autobusů (SOR NB 18) a také 20 městských nízkopodlažních kloubových autobusů s hybridním pohonem (SOR NBH 18). Ve všech případech se jedná o naftové, plně nízkopodlažní autobusy, vybavené systémem naklápění karoserie v zastávkách (tzv. kneelingem) pro komfortnější nástup a výstup cestujících. Autobusy budou Dopravnímu podniku dodávány postupně v letech 2009 až 2014.

Emise všech autobusů SOR určených pro DP HMP dokonce předčí přísnou evropskou normu na emisní limity EURO 5, která vstupuje v platnost od podzimu 2009. Vozidla s hybridním pohonem, které budou vedle klasického naftového motoru obsahovat i elektrický pohon a zásobníky energie, se budou vyznačovat sníženou spotřebou nafty o zhruba 10 l na 100 km, což v případě autobusů SOR přinese snížení emisí nejméně o čtvrtinu oproti vozům s klasickým motorem. Autobusy s hybridním pohonem svezou v Praze první cestující nejpozději v roce 2011.

Všechny autobusy SOR nabízejí vysoký přepravní komfort pro řidiče i cestující. Samozřejmostí jsou klimatizované pracoviště řidiče s vyhřívaným sedadlem a s chladničkou na nápoje. Vozidla budou mimo jiné osazena palubním počítačem, Wi-fi přijímačem, čtečkou čipových karet a elektronickými informačními panely. Součástí výbavy bude například zařízení pro nevidomé cestující, kamerový systém pro sledování interiéru vozidla či zařízení pro preferenci v dopravě.

Mgr. Petr Hájek
jednatel společnosti SOR Libchavy