EPH kupuje plynové elektrárny Langage a South Humber Bank od společnosti Centrica

21. 6. 2017

Společnost Centrica schválila prodej svých paroplynových (tzv. CCGT) elektráren Langage a South Humber Bank s celkovým instalovaným výkonem 2,3 GW. Kupujícím je společnost EP UK Investments Ltd (EP UK), která za tato aktiva zaplatí 318 milionu britských liber (cca 9,5 miliardy CZK) v hotovosti, krom obvyklého provozního kapitálu a ostatních cenových úprav.

EP UK je plně kontrolována společností EP Power Europe, a.s. (EPPE) a EPPE je dceřinou společností Energetického a průmyslového holdingu, a. s. (EPH).

Předseda představenstva EPH Daniel Křetínský řekl: „Jedná se o významnou akvizici v rámci strategie zvyšování naší výrobní kapacity na britském trhu. Dvě paroplynové elektrárny doplní naše stávající britské portfolio elektráren Eggborough a Lynemouth a náš rozvojový projekt Eggborough CCGT.“

Transakce podléhá schválení antimonopolních úřadů a očekává se, že bude dokončena v druhé polovině letošního roku.

Elektrárny skupiny EPH ročně generují více než 100 TWh elektrické energie, což je v tomto ukazateli řadí na sedmé místo v Evropě.